Színház-ügy

Ha először jársz a blogon és szeretnél többet megtudni róla, akkor 'a blogról' címkére kattintva megtalálsz minden fontos információt!

A legutolsó bejegyzések

Címkék

Videó ajánló

magyar kártya - árvízelhárítás

A legutolsó kommentek

  • _benito: most már úgy néz ki, clkép is lesz belőle. nagyon fasza, gratul hozzá és köszi még egyszer. (2009.04.01. 16:42) Vivi megoldása magyar kártyára
  • kulturpart: Sziasztok! A kulturpart-on jelenne meg egy reflex a MÜPA-béli előadásról. Tudnátok képet küldeni,... (2009.02.04. 22:24) FÁJ-fotókkal!
  • Najmányi László: Én is furcsállottam, hogy az előadásunkra www.freewebs.com/wordcitizen21/ - két oktató kivételéve... (2008.08.10. 16:37) Kaposvári határátkelő - kiállítás színház
  • kpalkó: Újabb kritika az interneten. Egy kicsivel komolyabb hangvételű, mint az előző. www.revizoronline.... (2008.06.25. 17:08) Határátkelés a Poszton
  • drumlin: sziasztok, OFF: egy kis reklám a szinhaz.blog.hu -nak, gyertek, nézzétek meg! Üdv mindenkinek (2008.05.22. 20:20) POSZT 2008
  • Aczupi: Engem érdekel, szívesen írok hosszabban is, de jelmez- és viselettörténet órán vagyok. cZ.d. (2008.05.14. 12:31) Nyári workshop

HTML

Találkozó

2007.10.19. 10:34 | Tarr Feri | 24 komment

Egy találkozó összehívását szorgalmazom, ahol első napirendi pontként a 'fülke' fedőnevű akció kidolgozását eszközölhetnénk. Utána pedig akár hajnalba nyúló vitázás, a próbanapló által felvetett etikai és szakmai kérdésekről, a blog jövőjéről és mindenről, ami eszünkbe jut.
A kaposváriakra való tekintettel javaslom a hétfő (X. 22) este, 6 órát. Egyelőre mindenki jelezze, aki szeretne részt venni és utána tudunk pontosítani még az időponton.

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhazugy.blog.hu/api/trackback/id/tr15201033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarr Feri 2007.10.19. 13:42:29

Hát én vagy Blahára vagy a Keretre gondoltam. Ott kell előre szólni?

Egger 2007.10.19. 14:33:34

Nem tudom még, eltudok e jönni, mindenesetre figyelemmel kísérem az eseményeket.
EG

varadyzsuzsi 2007.10.19. 22:31:21

7 előtt nem érek oda, de jövök. zs.
keretet támogatom.

GPali 2007.10.20. 09:11:20

Zsuzsi tárgyalási jogkörrel meghatalmazott képviselőmnek számít a találkozón. Magam nem jöhetek sajnos.

Üdv

P

fancsikai 2007.10.20. 15:46:07

tököltem, hogy mi legyen az időpont, megelőztél Feri, sebaj :) .Annyi csak, hogy szerintem döntsük el, hogy miről szóljon a megbeszélés, mert amit a blogról kéne megdumálni, az nem csak azokat érinti, akik a fülkés projektben érdekeltek. Van egy olyan terv is, hogy arra a megbeszélésre Süsü is eljönne, és beszélhetnénk kicsit a blog lehetséges szerepéről, lehetőségeiről, akár a György Péter cikk gondolataival is foglalkozva. Persze nem vagyok ellene annak sem, hogy akik ráérnek most, azokkal beszéljünk magáról a blogról is, de azt hiszem az megérne egy külön megbeszélést is. Ezért én azt támogatom, hogy most elsősorban legyen ez a fülke-ügy brainstormingja.

Tarr Feri 2007.10.20. 16:14:43

Igen, igazad van Peti.
Ugyanakkor mivel most vannak itt a kaposváriak és valószínűleg jó ideig nem lesznek újra, ezért szerintem érdemesebb a zűrösebb dolgot előrevenni. Ami inkább okoz vitát. És szerintem ez a blog és annak hogyantovábbja.
Talán a projektfelelősi-rendszer lehetővé teszi a blogon keresztüli megbeszélést a fülke-projekttel kapcsolatban. Ezt a bloggal kapcsolatban nehezebben tudom elképzelni. Úgyhogy lehet, hogy én a hosszú távot tűzném most inkább megtárgyalandó témának. Ráadásul az hatással lehet már magára az akcióra is. Szerintetek?

kovács dani 2007.10.20. 17:07:28

nekem jó a hétfő 6-7. Én azon a véleményen volnék, hogy jöjjön, aki tud, aztán beszéljünk blogról-fülkéről, ahogy ott kijön a lépés. ha túl szűk keretet szabunk a napirendi pontokkal, azt hiszem, tágas lesz a Keret...

kovacsjnapsugar 2007.10.21. 02:38:39

én el tudok menni, és kaszás áginak is szólok, szerintem ő is megpróbál.

Tarr Feri 2007.10.21. 16:03:03

Oké. Akkor találkozzunk hatkor a Blahán és remélhetőleg lesz helyünk, hogy átvonuljunk a Keretbe. És akkor maradjunk abban, hogy a fülkét beszéljül meg első körben, aztán majd meglátjuk mire jut idő, energia

fancsikai 2007.10.21. 18:23:58

oké. akkor aki nem ér oda a blahára, az jöjjön a keretbe, ott leszünk

Gulyás Marci 2007.10.21. 23:16:16

Megyek, de csak hétig tudok maradni.
(Találkozót szervezni aznap, mikor Ránki Dezső ad koncertet, c. c. c. )

vivi 2007.10.23. 10:44:24

valaki összefoglalja mi történt a találkozón? mire jutottatok a fülke ügyében? meg az egyebekben?

Gulyás Marci 2007.10.24. 12:22:40

Én nem vezettem jegyzőkönyvet és nem is jegyzeteltem, de a főbb pontokat, amik felmerültek, most leírnám.
Alapvetően a fülkeakció, illetve a további projekt ötletek megtárgyalása adta a találkozó fő vonalát. Megállapodtunk abban, hogy első körben a telefonfülke adta helyzet adottságaiból induljunk ki. Ezzel kizártuk annak a lehetőségét, hogy az illetőt, aki felveszi a telefont, más helyszínekre továbbküldjük, vagy adjunk neki valamilyen eszközt, ami elvezeti egy következő ponthoz, stb. Egyetértés alakult ki így a tekintetben, hogy a látvány, illetve a telefonon érkező hangok egymástól való elcsúsztatása, az aszinkronitás, vagy a brechti metódus (előre közöljük a nézővel, hogy mit fog látni, és az aztán egy-az-egyben meg is történik) illetve ilyen "Berlin fölött az ég" jeleggel - amikor is a néző a körülötte zajló események belső monológjait kapja meg - történő jelenetek készítése legyen a fő csapásirány. Miután ez kialakult, kimentünk a Blahára, és akcióba kezdtünk. Az aluljáróba mentünk, Fancsikai Peti volt az operátor. Kovács Dani Várady Zsuzsival állt az aluljáró közepén, majd adott jelre - Dani a hóna alatt fogott kék overallt átvette a másik oldalára - egyenként mindannyian odamentünk hozzájuk, kabátot cseréltünk, kezeltünk, és végül különböző irányokban elhagytuk a teret. Az eredeti ötlet az volt, hogy Zsuzsi marad egyedüliként a helyszínen, egyedül neki nem jut kabát. Peti csörgette a telefont, egy pasi vette fel végül. Ezek után Peti elmondta neki a szitut, és kérte, hogy meséljen arról, amit lát. Eredetileg készült hangfelvétel, de Peti mobilja valamiért szarakodott, így ezt sajnos nem lehet most meghallgatni.
Készült egy javaslat, amit nem fogalmaztunk meg írásban, de most bedobnám, hogy megindulhasson róla a közös gondolkodás. Mivel eléggé körülményes dolog minden egyes akció előtt találkozókat szervezni, amire a többség amúgy sem tud eljönni, ezért érdemes lenne leírni egy 5-6 pontban valamilyen standarját pl.: egy fülkés akciónak, amit aztán mindenki egyénileg tudna hasznosítani. Ezt úgy kell elképzelni, hogy leírjuk pl.: hogy az akciónak mindenképpen egy fülkében kell megtörténnie, a nézőt nem lehet kimozdítani a helyéről, stb. tehát megszabnánk a kereteit, de azon belül mindenki a maga ötleteivel tudná ezt tágítani/értelmezni. Én most bátorkodom öt ilyen pontot javasolni, erről lehet majd vitázni, és akkor remélhetőleg egy-másfél héten belül ez az öt, vagy akárhány pont kikerülhet a főlapra. Ezzel nem megszüntetni akarnám a közös üléseket, épp ellenkezőleg, azt szeretném előmozdítani, hogy Kaposváron, Marosvásárhelyen, bárhol, ahol a szinhazugy.hu-val szimpatizáló emberek megfordulnak, létrehozhassanak projekteket, a lap illetve a tábor szellemiségét terjesztve ezáltal. Ezekről a projektekről aztán a közös üléseken lehetne vitázni, és a tapasztalatokat leszűrve a sok kis ügyet egy nagy üggyé formálni.
Tehát az általam javasolt pontok.
1. Az akciónak egy telefonfülkében kell lejátszódnia.
2. Az akcióban résztvevő nézőt a fülkéből nem lehet más fülkébe, vagy további helyszínekre irányítani.
3. A nézőt nem lehet a fülkébe bezárni, vagy bármi más módon, fizikailag akadályozni abban, hogy bármelyik pillanatban kiszálhasson a jelenetből.
4. A nézőben az akció valamelyik pontján tudatosítani kell, hogy amit lát, az játék, hogy az egész esemény színházi. Ettől lesz megkülönböztethető a telefonbetyárságtól.
5. Az akciót, annak végeztével, írásban, vagy bármi más módon a honlapon dokumentálni kell.

Nem biztos, hogy a legszükségesebb pontok, de ha valaki így érez, rajta, írja meg a sajátjait, vitassuk meg.
Erőt, egészséget, jó munkát.

Tarr Feri 2007.10.24. 18:37:09

Valóban így történt a találkozó, azonban egy-két dologban módosítanék, vitatkoznék. Legfőképp abban, hogy "kizártuk annak a lehetőségét, hogy az illetőt, aki felveszi a telefont, más helyszínekre továbbküldjük, vagy adjunk neki valamilyen eszközt, ami elvezeti egy következő ponthoz". Ugyanis több ötlet is született erre nézve. És én úgy fogtam fel, hogy abban maradtunk, egyelőre próbáljuk ki, milyen alapvető hatások működnek akkor, ha az illető pusztán a fülkében marad. Azonban hosszú távon szóba került a továbbgondolás lehetősége. Így pl. az, hogy fülkéről fülkére vándorolva van újabb lehetősége dönteni a bennmaradásról és egyben így tud az eseményekre hatással lenni, mint egy gamebook-ban. Vagy éppen egy fülkéből indulva lehet részese egy klippnek, amit a fülkében talált zenelejátszó-eszköz segítségével élhet át. Elindul és úgy történnek vele a dolgok, ahogy az a zenéhez passzol. Persze! Nem ezzel kell kezdeni. Ez világos. De ilyen erősen szerintem nem szabad elvetni ezeket sem. Bár igaz, ezek komoly szervezést és több embert igényelnek. Ezt csak azért írom, hogy lehet gondolkodni, lelkesedni, pfújolni rajta. Illetve mér egy kérdéskört szeretnék feleleveníteni, ami felmerült: hogyan lehetne valamiféle visszacsatolásban része a résztvevőknek? Hogyan lehetne megtudni, milyen volt valami ilyet belülről csinálni? Egyáltalán szükség van-e erre? Felmerült, hogy nincs, mert a színházban sincs. Erre felmerült, hogy ez színház-e és hogy végülis mi alakítjuk ki a kereteit. Tehát a találkozó szellemi gyümölcseiről még ennyit szerettem volna hozzátenni. Illetve akit esetleg ez érdekelne, a blogról nem esett szó. Arra majd igyekszünk egy jól szervezett külön alkalmat szentelni.
És engedd meg Marci, hogy a 4. ponttal is vitatkozzak. Ugyanis ha feltétlen tudatosítjuk a résztvevőben, hogy ez csa egy játék, akkor elvesszük a hosszú távon hatást. Olyan, mintha egy Kész átverés-sohwban lett volna. Viszont, ha nem tudja mi ez, lehet, hogy elkezdi majd másképp vizsgálni a világot. Figyelni, hogy na, vajon most nem történik-e valami hasonló? És szerintem ez lenne a cél. Megmutatni, hogy lehet színházat csinálni bármikor a Brook-i értelemben; csak figyelni kell és kész. Máris néző vagy, máris vannak színészek és ha elfordítod a fejed, máris rendező lettél. Ide kapcsolódik a Dani említette Jevrejnov 1908-as szerepelmélete is. Tényleg mindenki mindig szerepet játszik. Csak kérdés, hogy figyeled-e?

Gulyás Marci 2007.10.24. 19:19:03

Pontatlanul fogalmaztam. Annyiban zártuk ki a néző vándoroltatását, hogy az aznapi akcióban nem akartunk vele foglalkozni. Szerintem is a 4. pont a legproblematikusabb, magam is furcsállom a magam konzervatív hozzáállását. De. A tudatosítás nem kell, hogy didaxisba fúljon. Nekem még régebben volt ez a \\\"yellow arrows\\\" javaslatom, New Yorkból importálva, ami annyit tenne, hogy kvázi virtuálisan megjelölnénk azokat a helyeket, ahol akcióztunk, és az így később, másoknak visszakereshető lenne. Ezt én még most is szorgalmaznám. Egy ilyen ki vagy megjelölés számomra kimeríti a tudatosítás fogalmát. A visszacsatolás nekem fontos. Mostanában lógok ezen, hogy játékelmélet, és kibernetika, és konkrétan a kibernetika arra épül, hogy minőségi fejlődést csak a visszacsatolás révén lehet elérni. Tehát fontos. A \\\"yellow arrows\\\" erre is megoldás lenne, mert a néző, amikor SMS-t küld, nem csak az akcióról kap infót, hanem maga is küldhetne szöveget, fotót, bármit. Ha lesz következő megbeszélés, addigra összeszedem az ehhez szükséges technikai tudnivalókat, hogy megtárgyalhassuk.

fancsikai 2007.10.25. 00:21:57

Annyit még magáról a (próba)fülke akcióról, hogy a beszélgetőtárs/néző reakcióiban adódott egy kisebb fordulat. Azt kérdezte tőlem, ahogy éppen elmondattam vele amit lát, hogy: "És ez kit érdekel? Engem nem." - erre mondtam, hogy engem meg nagyon, és ahogy történtek tovább a dolgok, és én is egyre izgatottabb lettem, az ő hangjában is kezdtem érezni némi érdeklődést, majd épp eddigre vége is lett a dolognak. Ez ilyen szempontból abszolút szerencsés volt, és remélhetőleg annyi nyomot hagyhatott benne, hogy elmesélte később valakinek a történteket. Nem tartanám rossznak, ha az akciók hatásmehanizmusába beépítenénk ezt a jelleget, amiről a táborban is sokat beszéltünk. "Toljuk, toljuk, és aztán egyszer csak elengedjük" - nem hagyjuk lecsengeni, azt bízzuk a befogadóra.

kovács dani 2007.11.01. 23:14:18

Leírom én is, hogy nekem mi a fontos az egészben, habár a fülke címszó alatt nagyjából ott van. Azt hiszem, sokféle változat megfér egymás mellett, így ez is csak egy variáció.

Szóval:
1. nyilvános telefon, csörög, valaki, vagyis szigorúan akárki felveszi /nézőnk random kiválasztása/
2. csak a telefonon át kommunikálunk vele, se segédeszköz, se személyes megszólítás /tel az egyedüli csatorna, telefonszínház, ez a keret/
3. mindig a nézőnk tudtára adjuk, hogy néző. illetve, hogy A néző. /erre nekünk van szükségünk, azt hiszem. tudnia kell, hogy amit lát, az szervezett, tudatos cselekvés, "színjáték". annál jobb, ha ezek után pl egy hiperreál cuccot lát. akkor most mi van? nekem az olyasmi tetszene, hogy pl megmondjuk, mi történik majd két perc múlva/
4. fontos, hogy a néző csak néző, nem lehet akaratán kívül se játszótárs /nem lesz váratlanul az akció részese/, se filmünk szereplője /nem vesszük fel/, se kísérleti alany /nincs utólagos interjú vagy haverkodás -- legfeljebb egy telefonszám, amit hívhat/
a "néző"-be belefér, hogy a lába közt átnézve fejjel lefelé követi az eseményeket, ha bevállalja, azt azonban tudnia kell, hogy ezzel nem élünk vissza. nem ettől lesz a cucc kísérleti...
5. nincs magyarázat: részese lett egy színházi eseménynek, ami attól lett színház, hogy ő nézte. felhívtuk (rá a figyelmét), és ennyi.
a cél az lenne, többek közt, ha e tapasztalattól később színházként élne meg helyzeteket, vagy legalább is színházgyanúsként, ami talán még izgalmasabb. ha a nézőnk békén van hagyva az akció után, az utóhatás (amiről mi persze nem tudunk semmi biztosat, de hát tudunk-e a "rendes"színházban erről bármi többet?), szóval az utóhatás fontosabb lehet, mint maga a dolog. elvileg itt, az ő fejében-szemében mosódna végképp össze a reál és szürreál, stbstbstb

Gulyás Marci 2007.11.02. 18:26:46

Az első négy pontoddal egyetértek Dani, de az ötödikkel kapcsolatban kérdezném, hogy egy olyan visszacsatolást se tartanál elképzelhetőnek, ami nem személyesen, hanem akár itt a blogon keresztül, vagy az általam javasolt SMS-es formában történne meg?

kovács dani 2007.11.03. 01:19:33

dehogynem, csak ne támadjuk le rögtön utána. meg ne mindig, legyen esélye annak is, amit 5.-ben írok, hátha... jó lenne ebből sokat csinálni, amúgy.

Juhász Bálint 2007.11.04. 20:20:47

Nekem nagyon tetszett az a gondolat, ami elhangzott a találkozón, hogy lehetne egy általánosan elfogadott recept, és az alapján lehetne szervezni több különböző fülkés akciót, akár Komáromban, akár Pesten, sőt akár Marosvásárhelyen is, vagy bárhol. Az is szerepelne a szabályok között, hogy az akcióról beszámolót kellene a blogra feltenni. Érdekes lenne, ha sok felmerült ötlet, eljárás (megmondom előre, hogy mi lesz / élőben közvetítek / őt kérdezem, stb) közül több is ki lenne próbálva, és itt a honalpon elemezgetve, vajon miért így vagy úgy sültek el.

Tarr Feri 2007.11.12. 22:39:49

Mit szólnátok egy vasárnapi találkozóhoz? Mondjuk hatkor a Blahán? Tisztázandó a felmerült problémákat/kérdéseket ill. hogy hogyan indítsuk be a fülkét

fuscsics niki 2007.11.13. 08:55:11

Erre én is elmehetek??? Mert már kaptam, ugynevezett hívást, nagyon érdekelne...
fn

Tarr Feri 2007.11.13. 10:36:31

Persze! Sőt! Feltéve, hogy a többieknek is jó nagyjából az időpont
süti beállítások módosítása